Programozó verseny középiskolásoknakSorry… This form is closed to new submissions.

Mutasd meg mire vagy képes!

  • A nyílt forráskód a szenvedélyed?
  • Kíváncsi vagy, mit érhetsz el tudásoddal?
  • Büszke lennél arra, ha alkalmazásod sok százezren használnák a mindennapokban?

Nevezz a „Kódolj határok nélkül!” országos középiskolai programozó versenyre ÉS NYERJ!
Hol

Az első két forduló online kerül megrendezésre.

Mikor

Az első forduló dátuma 2021. február 8-12.

Mi a verseny menete?

A verseny három online fordulóból áll.

Nyílt forráskódú szoftverek felhasználása

Az első internetes fordulóban főként felhasználói tudást mérünk LibreOffice, GIMP, VLC, Web böngészők és egyéb nyílt forráskódú alkalmazások területén.

Technikai probléma esetén a +36 1 795 1275-es telefonszámon kérhettek segítséget az online fordulók során.

Nyílt forráskódú üzemeltetési programok felhasználása

A második internetes fordulóban virtualizáció, operációs rendszer, adatbázisok, IT biztonság, forráskód elemzés témakörben szeretnénk megmérettetni a fiatalokat. A témák között lesznek többek között MySQL, MariaDB, CentOS, KVM és programozási nyelveket érintő kérdések.

Technikai probléma esetén a +36 1 795 1275-es telefonszámon kérhettek segítséget az online fordulók során.

Döntő. Valós közigazgatási feladatra irányuló nyílt forráskódú szoftver lefejlesztése

Az országos döntőben a csapatoknak nyílt forráskódú szoftverek segítségével 24 óra alatt kell elkészíteniük, lefejleszteniük egy valós igényre irányuló feladatot a közigazgatás területén.

A szakmai zsűri által a legkreatívabbnak és legjobban kivitelezettnek talált alkotás nyeri a „Kódolj határok nélkül!” 2021-as versenysorozatot

A verseny folyamán csak és kizárólag nyílt forráskódú témával kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladatok lesznek, melyeket nyílt forráskódú szoftverekkel ellátott számítógépek segítségével kell megoldani. Az első két fordulóban tesztek segítségével mérjük fel a nevező csapatok tudását. A gyorsaság is számíthat! Ha több csapat azonos pontszámot ér el, akkor a kérdéssor megoldásának időtartama alapján alakul ki a végső rangsor a versenyzők között.

Fontos tudnivalók

Kérjük figyelmesen olvasd el az alábbi információkat!

A verseny menete

A verseny három fordulóból áll.

A verseny folyamán csak és kizárólag nyílt forráskódú témával kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladatok lesznek, melyeket nyílt forráskódú szoftverekkel ellátott számítógépek segítségével kell megoldani. Az internetes fordulókban tesztek segítségével mérjük fel a nevező csapatok tudását. A gyorsaság is számíthat! Ha több csapat azonos pontszámot ér el, akkor a kérdéssor megoldásának időtartama alapján alakul ki a végső rangsor a versenyzők között.

Az első internetes fordulóban főként felhasználói tudást mérünk LibreOffice, GIMP, VLC, Web böngészők és egyéb nyílt forráskódú alkalmazások területén.

A második internetes fordulóban virtualizáció, operációs rendszer, adatbázisok, IT biztonság, forráskód elemzés témakörben szeretnénk megmérettetni a fiatalokat.

Az országos döntőben a csapatoknak kizárólag nyílt forráskódú szoftverek segítségével 24 óra alatt kell elkészíteniük, lefejleszteniük egy, a helyszínen meghatározott feladatot, amely egy, a közigazgatásban létező, valós probléma megoldására irányul majd. Végül a zsűri által legjobbnak ítélt 3 csapat 15-15 percben szakmai zsűri előtt szóban prezentálja az elkészített megoldást dokumentációval ellátva. A szakmai zsűri által a leginnovatívabbnak és legjobban kivitelezettnek talált alkotás nyeri a „Kódolj határok nélkül!” 2021-es versenysorozatot.

A verseny során bármilyen eszköz használható. A fejlesztés során előnyt élvez minden, a világban már létező nyílt forráskódú megoldás beépítése, alkalmazása.

Nevezési feltételek

A versenyre középfokú oktatási intézmények tanulóiból álló 3 fős csapatok nevezhetnek. Csapattag az lehet, aki 2005. április 10. előtt született, azaz a verseny döntőjének időpontjára betölti 16. életévét és a középfokú oktatási intézménnyel tanulói jogviszonyban áll. Egy csapat csapattagjai csak ugyanazon középfokú oktatási intézmény tanulói lehetnek. Egy középiskola részéről több csapat is nevezhet. Egy tanuló csak egy csapatnak lehet tagja. A nevezéshez minden csapat mellett az iskola részéről egy felkészítő tanár megnevezése is szükséges. Egy tanár több csapat mellett is részt vehet a versenyben.

Mi szükséges a nevezéshez?

Nevezési határidő 2021. január 29.

Nevezni csak a verseny.nisz.hu weboldalon található online nevezési felületen lehet. Nevezési díj nincs.

A nevezéssel a csapatok tudomásul veszik azt, hogy az eredményhirdetés eseményei médianyilvánosság előtt fognak zajlani. A nevezés sikerességéről a csapatok a nevezésnél megadott email címre visszaigazoló emailt kapnak.

A verseny fordulói

I. forduló: 2021. február 8. és 12. között, 14.00 órától 18.00 óráig

II. forduló: 2021. február 22. és 26. között, 14.00 órától 18.00 óráig

III. Döntő: 2021. április 10.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt 3 csapat kap felkérést arra, hogy fejlesztését egy legfeljebb 15 PERCES VIDEÓBAN részletesen bemutassa a zsűrinek.

A döntőbe az első két forduló összesített pontszámai alapján legjobb 10 csapat kerül be.

Milyen díjakat nyerhetsz?

A döntőbe jutó legjobb 10 csapat tagjai és felkészítő tanáraik is díjazásban részesülnek.
Az első 3 helyezett csapat felkészítő tanárainak nyereménye egy szabadon választott nyílt forráskódú továbbképzés maximum 300.000 Ft/ fő értékben.

I. helyezett
MSI GF65 THIN Notebook
  • A nyereményben a csapat valamennyi tagja részesül.
II. helyezett
LG Wing 5G 128GB Dual Mobiltelefon
  • A nyereményben a csapat valamennyi tagja részesül.
III. helyezett
Nyílt forráskódú tudásgyarapodást lehetővé tevő tanfolyamon részvétel több százezer Ft értékben
  • A nyereményben a csapat valamennyi tagja részesül.